Unibet vanaf 2017 nieuwe hoofdsponsor van de KNWU

27 januari 2016

Op een speciaal belegde persconferentie heeft de KNWU vanochtend bekendgemaakt in Unibet een nieuwe hoofdsponsor te hebben gevonden. Beide partijen hebben overeenstemming bereikt over een contract voor vier jaar dat ingaat op 1 januari 2017 en een totale waarde van 7 miljoen euro vertegenwoordigt. Wij zijn trots dat wij als strategisch partner van Unibet aan de basis hebben gestaan van dit grensverleggende partnership.

Unibet is de komende jaren zichtbaar betrokken bij de algehele ontwikkeling van de wielersport in Nederland. Ook de wielerverenigingen, met meer dan 28.000 leden, profiteren daardoor van de sponsorovereenkomst. Nationale wielerploegen in alle disciplines dragen tijdens grote evenementen zoals de Europese kampioenschappen en Wereldkampioenschappen de naam Unibet op de wedstrijdkleding.

De sponsorovereenkomst biedt daarnaast een unieke mogelijkheid de beleving rondom de wielersport te vergroten door online kansspelen op een verantwoorde, eerlijke en attractieve wijze aan wielerwedstrijden te verbinden.

Feest, maar nog even geen slingers
Het is dus feest op het bondsbureau, maar de slingers worden nog even niet opgehangen, want de waarde en duur van de sponsorovereenkomst zijn onder voorbehoud dat Unibet een licentie krijgt en de markt tegen een werkbaar belastingtarief kan betreden. In Nederland is de kansspelmarkt nog niet geliberaliseerd en dat maakt het toekomstige partnership zo bijzonder. De overeenkomst is gebaseerd op het kabinetsvoorstel dat uitgaat van een tarief van 20% kansspelbelasting voor deze aanbieders en daar wringt de schoen.

Kamerleden van VVD en PvdA hebben namelijk onlangs amendementen ingediend om het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand aan te passen en online kansspelaanbieders een belastingtarief van 29% op te leggen. Bij dit internationaal hoge tarief van 29% worden de sponsor- en investeringsmogelijkheden van online aanbieders zoals Unibet danig beperkt. Er zal dan onvoldoende budgettaire ruimte overblijven voor grootschalige sportsponsoring zoals deze nu met de KNWU is voorzien. De sport kan dan niet meeprofiteren van de groeiende markt voor online sportweddenschappen. Het door de ministerraad goedgekeurde wetsvoorstel KOA wordt waarschijnlijk in april in de Tweede Kamer behandeld.

Ondersteuning Nederlandse sport
“Unibet is trots op deze sponsorovereenkomst met de KNWU, die laat zien dat wij volop in de Nederlandse top- en breedtesport willen investeren wanneer de weg om onder een licentie in Nederland te opereren, wordt geopend. Wij roepen Kamer en kabinet op om ook voor online aanbieders financiële mogelijkheden te scheppen voor de ondersteuning van de sport. Dat is bij een belastingtarief van 29% niet mogelijk. De loterijen hebben speciale belastingfaciliteiten om de sport te kunnen steunen. Het zou logisch zijn als online aanbieders dezelfde behandeling krijgen, zodat er een extra inkomstenstroom voor de sport ontstaat.” Aldus Anne-Jaaps Snijders, directeur West-Europa van Unibet.

Pieter Kuijpers, lid van het Triple Double MT: ‘We werken inmiddels al ruim 10 jaar voor Unibet en dit is de eerste officiële overeenkomst die we voor Unibet sluiten in Nederland. Na zoveel jaren met prachtige sponsorships in onder andere België en Engeland, is dit dus een nieuwe mijlpaal. We zijn er trots op om dit gehele traject te hebben begeleid en dat we hiermee aan de basis staan van hopelijk een grensverleggend partnership. We zien immers de mogelijkheden in de landen om ons heen en kunnen niet wachten om ook in Nederland aan de slag te gaan!”