Spits Nieuws: Miljoenenballen

12 maart 2014

Voor José Mourinho is het duidelijk: de Champions League is vele malen belangrijker dan het WK. Mourinho is dan ook nog nooit bondscoach geweest en heeft sinds 2003 onafgebroken met 4 verschillende teams op Champions League niveau gepresteerd. In Engeland hebben ze ook duidelijk een voorkeur voor het meest toonaangevende Europees toernooi. Niet vreemd, wanneer we de prestaties van de nationale ploeg naast die van Manchester United, Chelsea, Arsenal en Liverpool leggen. Fransman Karim Benzema hunkert daarentegen naar deelname op het WK in Brazilië. 

Het is natuurlijk een duivelskeuze. Twee prestigieuze toernooien, startend met 32 deelnemers. Clubvoetbal versus nationale ploeg. Arsenal – Bayern München of Duitsland – Portugal? Affiches die je niet wilt missen als voetbalfan. Beide toernooien kunnen rekenen op wereldwijde aandacht en beschikken over enorme financiële slagkracht. Maar welk toernooi laat de kassa’s van de spelers het hardst rinkelen? Het Miljoenenbal is de bijnaam van de Champions League. De winstpremies die door de UEFA worden uitgekeerd zijn gigantisch en ook TV-contracten leveren gouden bergen op. Zo ging winnaar Bayern München afgelopen jaar met ruim 55 miljoen euro in de pocket naar huis en ontvingen de spelers een bonus van 200.000 euro van de Rekordmeister uit Zuid-Duitsland.

De FIFA is echter ook niet krenterig en heeft bekendgemaakt dat de winnaar dit WK een winstpremie van 25 miljoen euro toucheert. De totale WK-vergoeding voor deelnemende landen is ten opzichte van 2010 zelfs met 37% gestegen naar 415 miljoen euro. Mede naar aanleiding van de blessure van Arjen Robben 4 jaar geleden, is deze editie voor het eerst een groot deel van dat geld gereserveerd voor het verzekeren van deelnemende spelers. 100 miljoen euro om precies te zijn.

Daarnaast maken de nationale bonden voorafgaand aan het toernooi afspraken met hun spelers over winstpremies (geregeld stof tot een klein relletje in Oranje). Deze bedragen zijn inmiddels opgelopen tot 5 nullen en vergelijkbaar met de winstpremies die de clubs hun spelers uitkeren in de Champions League. De 23 Oranjespelers die in Zuid-Afrika de finale wisten te bereiken kregen ruim 200.000 euro voor die prestatie. Winnaar Spanje keerde 600.000 euro per speler uit. De Duitse voetbalbond heeft iedere speler 300.000 euro beloofd bij winst in Brazilië dit jaar.

Er is echter een groep spelers voor wie de kassa niet zal rinkelen in Brazilië. Voetballers als Gareth Bale, Robert Lewandowski en ook Zlatan Ibrahimovic, respectievelijk uitkomend voor Wales, Polen en Zweden zijn wekelijks sterren bij hun clubs, maar zullen ook dit WK niet schitteren. Ibrahimovic heeft al te kennen gegeven dat een WK zonder hem niet leuk is om naar te kijken. Financieel zal het hem weinig deren. Zlatan behoort met een astronomisch vermogen van 70 miljoen euro tot de best betaalde voetballers te wereld.

Op het WK zijn de premies door de FIFA vastgesteld op het eindresultaat van deelnemende teams. De deelnemers aan de UEFA Champions League krijgen per ronde premies uitgekeerd.


FIFA WK premies
Startpremie: 1 miljoen euro
Poulefase5,75 miljoen euro
Achtste finale: 6,5 miljoen euro
Kwartfinale: 10 miljoen euro
4e plaats: 14,5 miljoen euro
3e plaats: 16 miljoen euro
2e plaats: 18 miljoen euro
Winnaar: 25 miljoen euro


UEFA Champions League premies

Behalen groepsfase8,6 miljoen euro
Overwinning in de groepsfase1 miljoen euro
Gelijkspel in de groepsfase500 duizend euro
Behalen knock-out fase3,5 miljoen euro
Behalen kwartfinale3,9 miljoen euro
Behalen halve finale4,9 miljoen euro
Verliezend finalist: 6,5 miljoen euro
Winnaar: 10,5 miljoen euro