Vorige item Volgende item

Guus Peters

tekstschrijver / creatie

Als jeugdspeler van PSV en FC Den Bosch droomde Guus lange tijd van een carrière als pofvoetballer. Toen die droom uiteenspatte, wist hij één ding zeker: hij wilde in de sportwereld actief blijven. In 2014 rondde Guus de opleiding Journalistiek af. Sindsdien schrijft hij onder meer voor de sportredactie van de Volkskrant, VICE Sports en Brabants Dagblad.

Als tekstschrijver maakt Guus onderdeel uit van het creatieve team. In beide werelden kan hij zijn ei kwijt. Zo lang het maar met sport te maken heeft. 

Favoriete sportmoment Guus

De bal was nog maar net bij Daley Blind vertrokken toen Robin van Persie zich afzette en opmaakte voor – wat hij op dat moment nog niet kon vermoeden – een zweefduik die het gemoed van de hele natie zou veranderen.

Tot die 44e minuut in het broeierige Salvador was het WK namelijk een lijdensweg geweest. Louis van Gaal was met een middelmatige selectie afgereisd naar Brazilië, vertrouwen om ver te geraken was er niet en Oranje was in de eerste helft ook nog eens weggetikt door Spanje.

In de plaatselijke kroeg hing een gelaten sfeer. Wat had het Nederlands elftal eigenlijk te zoeken op het WK? Waarom moest Van Gaal zo nodig met vijf verdedigers spelen? Nog een helft te gaan en dan konden we al vloekend naar huis.

Tot Van Persie daar in Brazilië voor even in de lucht hing, alsof het beeld was stilgezet, de bal op zijn hoofd liet vallen. Zijn ogen volgden de lijn van de bal en vulden zich met ongeloof. Het was echt waar: 1-1.

Met zijn treffer verdreef Van Persie in een klap al het chagrijn uit de Nederlandse kroegen en huiskamers. Wat was er allemaal nog meer mogelijk na deze wonderbaarlijke goal? Vol goede moed gingen we er eens voor zitten. Niemand die ons nog wat kon maken.

De zweefduik van Van Persie bleek de opmaat van een gedenkwaardig WK. Van de sensationele zege op Spanje (5-1) tot de briljante keeperswissel van Van Gaal. En van de twee late doelpunten tegen Mexico tot uiteindelijk de knappe bronzen medaille.

Nederland was een maand lang in de ban van Oranje. Allemaal dankzij die ene zweefduik van Van Persie. Anders hadden er 16 miljoen bondscoaches na de poulefase chagrijnig voor de tv gezeten.